Shopping en search? Het meesturen van GS1 codes (GTIN) is niet verplicht wanneer je als aanbieder van een product wil adverteren via Google. Wie deze codes wel aanbiedt, kan volgens Google erop rekenen dat zijn (nieuwe) producten 40 procent vaker gevonden worden in zoekresultaten en dat de conversiegraad 20 procent hoger ligt. Reden voor Google om 16 mei als deadline te stellen voor aanbieders die goed gevonden willen worden door online shoppers. Als u uw producten in webshops wilt gaan verkopen doet u er dus goed aan dat te doen met een GTIN. Verschillende online verkoopsites – Bol.com, Amazon, eBay,Beslist.nl – vroegen al eerder om een GTIN (GS1 / EAN nummer), ofwel unieke identificatie van uw artikelen. Daar komt Google nu bij. Het is geen keiharde deadline van de eigenaar van de meest dominante zoekmachine ter wereld, maar je bent eigenlijk gek als je het niet doet.
Geen verplichting, wel een stimulans
Frits van den Bos zegt:
Die deadline is meer een stimulans voor bedrijven om voortaan hun GS1 productcodes mee te leveren wanneer ze bijvoorbeeld gebruik willen maken van Google Ads. Google gaat bedrijven die willen adverteren natuurlijk niet weigeren. Maar de GS1 code, òok wel bekend als de GTIN, bevat heel veel gestandaardiseerde informatie over een product. Dat maakt zoekresultaten veel relevanter en het vergelijken van producten like-for-like beter mogelijk.
De innovatiemanager van GS1 Nederland benadrukt dat Google bedrijven evenmin de facto verplicht om deelnemer te worden van GS1 om zo een GS1 code te krijgen. Kunstwerken, of honing van een imker die zijn eigen producten verkoopt online of in een winkel, die hebben relatief weinig aan een GS1 code. Maar vrijwel alle verpakte producten die in Nederland in het schap liggen of online verkrijgbaar zijn, hebben al zo’n productcode.
Optimaliseren
Het is begrijpelijk dat Google zoekresultaten wil optimaliseren. Wie de GTIN – (Global Trade Item Number), GS1 code gebruikt heeft de beschikking over hét wereldwijde unieke identificatiemiddel. Google kan zo aanbieders en zoekers beter aan elkaar koppelen en zijn rol als matchmaker beter vervullen. Het beschikbaar stellen van de GTIN of GS1 code maakt het eenvoudiger om er vanuit een zoekopdracht de relevante producten aan te koppelen. Er zijn veel gerichter en relevanter zoekopdrachten mogelijk wanneer een online shopper bepaalde woorden invoert.
20 procent meer conversie door de GTIN van GS1
‘Natuurlijk kun je ook wervende foto’s of teksten gebruiken om je relevantie in zoekresultaten te vergroten en klanten over te halen jouw product te kopen, maar Google stelt dat het gebruik van GTIN zeker 20 procent meer conversie oplevert’, aldus Van den Bos. Aangezien die gegevens in de meeste bedrijven ook al voorhanden zijn, is het niet onlogisch om er gebruik van te maken.
Van den Bos:
Bovendien doe je dat niet alleen voor Google. Er zijn meer partijen, zoals e-tailers, die deze gegevens ook gebruiken. En bedenk, 40 procent vaker gevonden en 20 procent meer conversie door gegevens mee te sturen waar je al over beschikt. Relatief weinig moeite en je hebt zo, als aanbieder die reclame maakt via Google, gewoon een streepje voor.
5 redenen om GTIN’s / GS1 artikelcodes mee te leveren
Googles Matt Lawson noemt 5 redenen waarom het beter is om GTIN beter is voor winkelwagentjes van aanbieders:
- Betere productgegevens leiden tot betere gebruikerservaring en betrokkenheid: hoe meer gegevens een aanbieder die gebruik maakt van Google Shopping-diensten aanlevert, des te groter de kans dat de juist mensen bereikt worden bij de juiste zoekresultaten. Een exacte identificatie van een via bijvoorbeeld Google Ads aangeboden product geeft meer zekerheid dat er een match is met gebruikte zoekwoorden.
- Vergroot het aantal keren dat uw reclame of product bekeken wordt: dit kan door het verstrekken van meer informatie via GTIN tot 40 procent vergroot worden. Het maakt de mogelijkheden die Google heeft om data te matchen aan een productcatalogus groter en daarmee de kans om tevoorschijn te komen bij een zoekopdracht. Daarnaast krijgt een aanbieder zo ook exposure via YouTube, Google now en zoekpartners van Google.
- Vergroot de conversie: voor marketeers die het niet uitmaakt hoeveel mensen hun reclame zien maar hoeveel mensen doorklikken om te kopen: wie de juiste GTIN biedt, kan de conversieratio met 20 procent vergroten, aldus een analyse van aanbieders die al GTIN meeleveren.
- De informatie is al beschikbaar: GS1 codes staan letterlijk op alle producten. De informatie die achter de streepjescodes schuilt, is dus ook ergens in de organisatie beschikbaar: in een database of ERP-systeem, klaar om in een feed meegestuurd te worden. Het kan wat zoektijd kosten, maar de opbrengst is duidelijk.
- GTIN’s of GS1 codes worden mondiaal gebruikt, dus het hierboven genoemde zoekwerk levert ook resultaat op buiten Adwords.